MG SCHOOL SCIENCE

Sunday, 4 October 2026

important MCQ-Class 10 Science CHEMISTRY



     CHEMISTRY     

  Chemical Reactions and Equations  

Q1. Silver chloride turns grey when exposed to sunlight. This is because silver chloride 

(A) decomposes to form silver. 

(C) combines with oxygen. 

(B) decomposes to form chlorine. 

(D) reacts with atmospheric moisture.

Ans: (A) decomposes to form silver. 

Q2. The type of chemical reaction in which reactants exchange their ions is 
 
(A) Double displacement 
 
(B) Displacement
 
(C) Decomposition 
 
(D) Combination 

Ans: (A) Double displacement 


Q3.


Analyse the experiment expressed in the above figure. The molecular formulae of the solution ‘Y’ that gives a yellow colour precipitate by reacting with KI solution and the another product that forms here respectively are. 

(A) Pb(NO3)2 and KNO3 

(B) PbI2 and KNO3 

(C) Pb(NO3)2 and KI 

(D) Pb(NO3)2 and K2SO4   

Ans: (B) PbI2 and KNO3

Q4. The metal that displaces copper from copper sulphate solution is 

 (A) mercury 

 (B) gold 

 (C) iron

 (D) silver 

Ans. : (C) iron
 
Q5. The gas liberated at the cathode in the electrolysis of water is

(A) Oxygen 

(B) Hydrogen      

(C) Chlorine 

(D) Nitrogen.  

Ans. : (B) Hydrogen

Q6. Fe2O3 + 2 Al → Al2O3 + 2 Fe The type of above chemical reaction is (June 2019)

A) combination reaction     

(B) double displacement reaction

(C) decomposition reaction   

(D) displacement reaction

Ans: (D) displacement reaction

Q7. The reactants that exchange ions by reacting with each other and form a precipitate among the following are


(A) BaCl2 and Na2SO4


(B) Al2O 3 and HCl

(C) NaOH and H2SO4


(D) Na2O and CO2


Ans. : (A) BaCl2 and Na2SO4


Q8. Chips manufacturers, flush bags of chips with nitrogen gas because, to


(A) prevent corrosion of chips


(B) prevent chips from getting oxidised

(C) make chips undergo rancidity

(D) prevent the chips from getting reduced.

Ans. : (B) prevent chips from getting oxidised


Q9. A type of chemical reaction in which a single product is formed by two or more reactants is  

(A) chemical decomposition        

(B) chemical combination

(C) chemical displacement           

(D) chemical double displacement 

Ans:  (B) chemical combination

Q10. Ferrous sulphate crystals lose green colour when heated. Because this compound 

(A) decomposes into simpler products

(B) loses water molecules

(C) releases sulphur dioxide gas

(D) produces brown fumes

Ans. : (B) loses water molecule

Q11. In the electrolysis of water the gases that are released at cathode and anode and their ratio respectively are, 

(A) Hydrogen:Oxygen ; 1:2               

(B) Oxygen:Hydrogen ; 2:1

(C) Hydrogen : Oxygen : 2:1               

(D) Oxygen : Hydrogen ; 1:2

Ans. : (C) Hydrogen : Oxygen ; 2:1

Q12. The electrolysis of water to form hydrogen and oxygen gases is 

 (A) an endothermic reaction 

(B) a displacement reaction 

(C) an exothermic reaction 

(D) a redox reaction 

Ans: (A) an endothermic reaction 

Q13. The reactants that exchange ions by reacting each other and form a precipitate among the following are 

(A) Aluminium oxide and hydrochloric acid 

(B) Sodium hydroxide and sulphuric acid 

(C) Aluminium oxide and hydrochloric acid 

(D) Barium chloride and sodium sulphate 

Ans: (D) Barium chloride and sodium sulphate 

Q14. ZnO + C → Zn + CO ; the reactants that are oxidised and reduced in this chemical reaction respectively are 

(A) ZnO and C 

(B) C and ZnO 

(C) Zn and CO 

(D) Co and Zn 

Ans: (B) C and ZnO

Q15. 2AgCl → 2Ag+ Cl; the type of this chemical reaction is 

(A) Combination reaction 

(C) Decomposition reaction 

(B) Displacement reaction 

(D) Double displacement reaction 

Ans: (C) Decomposition reaction 

Q16. The gas flushed to the bags containing chips is 

(A) Hydrogen  

(B) Oxygen 

(C) Chlorine 

(D) Nitrogen 

Ans. : (D) Nitrogen

Q17. 

In this chemical reaction, 
(A) hydrogen is reduced to form water

(B) exchange of ions took place between the reactants

(C) copper oxide is oxidised to form copper

(D) copper oxide is reduced to form copper

Ans. : (D) copper oxide is reduced to form copper

Q18. Zn + CuSO4 → ZnSO4 + Cu
The above reaction is an example for 

(A) Endothermic reaction

(B) Precipitation reaction

(C) Displacement reaction

(D) Double displacement reaction

Ans. :  (C) Displacement reaction

Q19. An example for the chemical change among the following is 

(A) Dissolving of salt in water 

(B) Tearing of paper 

(C) Rusting of iron 

(D) Boiling of water 

Ans. : (C) Rusting of iron 



    Acids, Bases and Salts   

Q1. The chemical formula of bleaching powder is

(A) NaCl 

(B) Na2CO3 

(C) CaCO3 

(D) CaOCl2

Ans: (D) CaOCl2

Q2. As the pH value of a neutral solution increase, 

(A) basic property decreases and number of OH− ions increases.

(B) acidic property increases and number of H+ ions decreases.

(C) basic property increases and number of OH− ions increases.

(D) acidic property decreases and number of H+ ions increases.

Ans: (C) basic property increases and number of OH− ions increases.

Q3. When CO2 gas is passed through a clear solution of X, this solution milky. When CO2 supply is continued, this milky solution turns clear solution due to the formation of salt Y. In this reaction X and Y is. 

(A) Calcium carbonate and calcium hydroxide

(B) Calcium hydrogen carbonate and calcium chloride

(C) Calcium hydroxide and calcium hydrogen carbonate

(D) Calcium carbonate and calcium hydrogen carbonate

Ans: (C) Calcium hydroxide and calcium hydrogen carbonate

Q4. The chemical equation that represents neutralization reaction among the following is  


Ans: C

Q5. As the pH value of a solution increases. 

A) number of H+ ions increases

B) number of OH– ions increases

C) number of OH– ions decreases

D) equal number of H+ and OH– ions

Ans: B) number of OH– ions increases

Q6. The gas liberated when an acid reacts with a metal is: 

A. Hydrogen                  

B. Chlorine

C. Carbon dioxide        

D. Nitrogen dioxide

Ans: A. Hydrogen

Q7. The substance that converts red litmus paper into blue colour is 

(A) KOH Solution

(B) distilled water

(C) dilute solution of HCl

(D) concentrated solution of HNO3
 
Ans : (A) KOH Solution

Q8. The pH value of a solution that turns blue litmus paper into red colour is 

(A) 5        

(B) 7    

(C) 9       

(D) 14

Ans. :   (A) 5

Q9. A salt used to remove the permanent hardness of water is

(A) calcium sulphate hemihydrate 

(B) calcium oxychloride 

(C) sodium carbonate

(D) sodium hydrogen carbonate

Ans: (C) sodium carbonate

Q10. When excess of sodium hydroxide is dissolved in the same basic solution then

(A) the concentration of OH − ions increases 

(B) the concentration of H3O+ ions increases

(C) the pH value of the solution decreases 

(D) the concentration of OH − ions decreases.

Ans: (A) the concentration of OH − ions increases 

Q11. The gas liberated when dilute sulphuric acid is added to zinc is 

(A) Oxygen 

(B) Hydrogen 

(C) Nitrogen 

(D) Chlorine 

Ans. : (B) Hydrogen 

Q12. The gas released when metals react with dilute acids is 

(A) H2   (B) CO2     (C) SO2    (D) NO2 

Ans. : (A) H2 

   Metals and Non Metals  

Q1. The constituent metals in brass are 

(A) copper and zinc 

(B) aluminium and tin 

(C) copper and tin 

(D) zinc and aluminium

Ans: (A) copper and zinc 

Q2. To make iron to be hard and strong 

(A) carbon is added to pure iron 

(B) zinc is added to pure iron

(C) fused with some other metals 

(D) anodization will be done

Ans: (A) carbon is added to pure iron

Q3. CuSO4 + Fe → FeSO4 + Cu
2AgNO3 + Cu → Cu(NO3)2 +2Ag

(A) Copper is more reactive than iron and silver

(B) Iron is less reactive than copper and silver

(C) Copper is more reactive than silver but less reactive than iron

(D) Silver is more reactive than copper and iron.

Ans: (C) Copper is more reactive than silver but less reactive than iron

Q4. To make pure iron hard and strong, the substance that is to be added to it is
 
(A) carbon 

(B) zinc 

(C) nickel 

(D) tin

Ans: (A) carbon

Q5. A + Salt solution of B → Salt solution of A + B. A and B in this word equation are metals. These metals respectively are 

(A) copper and sodium 

(B) lead and aluminium

(C) Hydrogen with oxygen 

(D) magnesium and zinc

Ans: (D) magnesium and zinc

Q6. The possible chemical reaction among the following is 

Ans:  C

Q7. The electronic configuration of element X is 2, 8, 8, 1 and the electronic configuration of element Y is 2, 8, 7. Then the type of bond formed between these two elements is 

(A) covalent bond   

(B) hydrogen bond

(C) metallic bond    

(D) ionic bond

Ans: (D) ionic bond

Q8. The amphoteric oxide among the following is 

A) Potassium oxide   

B) Sodium oxide 

C) Calcium oxide        

D) Zinc oxide

Ans: D) Zinc oxide

Q9. Which of the following will give displacement reactions? 

 A) NaCl solution and Copper metal.

B) MgCl2 solution and Aluminium metal.     

C) FeSO4 solution and Silver metal.

D) AgNO3 solution and Copper metal.

Ans: D) AgNO3 solution and Copper metal.

Q10. Silver articles become black on prolonged exposure to air; this is due to the formation of

a) silver sulphide

b) silver nitride

c)silver carbonate

d) silver oxide

Ans: a) silver sulphide

Q11. Aluminium, Iron, Magnesium and Zinc metals react with dilute hydrochloric acid. The series that indicates decreasing order of reactivity of these metals is 

(A) Mg > Al > Zn > Fe 

(B) Al > Mg > Fe > Zn 

(C) Fe > Zn > Al > Mg 

(D) Fe > Mg > Zn > Al

Ans. :  (A) Mg > Al > Zn > Fe 

Q12. The electronic configuration of the three elements P, Q and R respectively are 2, 8, 2 ; 2, 8 and 2, 8, 7. Among these, the elements that can react with each other to produce an ionic compound are 

(A) P and Q        

(B) P and R 

 (C) Q and R       

(D) P, Q and R 

Ans. : (B) P and R 

Q13. The metal that exists in liquid state at room temperature is (July 2023)

 (A) Mercury          (B) Silver 

(C) Sodium            (D) Gold 

Ans. : (A) Mercury 

Q14. An alloy that is made up of copper and zinc is

 (A) solder metal   

(B) bronze 

 (C) brass               

(D) stainless steel

Ans: (C) brass

Q15. The gas liberated when sodium bicarbonate reacts with dilute hydrochloric acid is

(A) Carbon dioxide 

(B) Nitrogen 

(C) Hydrogen 

(D) Nitrogen dioxide

Ans: (A) Carbon dioxide 

Q16. Electronic configurations of the elements A, B and C respectively are 2, 8, 2 ; 2, 8 and 2, 8, 7. Among these the elements that can react each other to form an ionic compound are

(A) Elements A and B 

(B) Elements B and C 

(C) Elements A and C 

(D) Elements A, B and C

Ans: (C) Elements A and C

Q17. To make pure iron hard and strong, 

(A) it will be fused with some other metals 

(B) anodisation will be done 

(C) zinc will be added 

(D) carbon will be added in definite proportion 

Ans. : (D) carbon will be added in definite proportion 


  CARBON AND IT'S COMPOUNDS   

Q1. A property of carbon that is responsible for giving rise large molecules is 

(A) tetravalency 

(B) catenation 

(C) inflammability 

(D) allotropism

Ans: (B) catenation 

Q2. The functional group present in pentanal is

(A) - OH 

(B) - CHO 

(C) - COOH 

(D) - CO -

Ans: (B) - CHO 

Q3. Another structure with the same molecular formula of the compound in the following structural Formulas 

Ans: (D)

Q4. The ′𝒙′ in the following reaction represents, 

(A) K2Cr2O7 

(B) KMnO4 

(C) NaOH 

(D) KOH

Ans: (B) KMnO4 

Q5. Number of single bonds found in the molecular structure of propanal is 

 (A) 8      

(C) 7    

(B) 6    

(D) 5

Ans. : (A) 8

Q6. Identify the correct electron dot structure of nitrogen molecule in the following 

Q7. The name and the molecular formula of the unsaturated hydrocarbon having general formula CnHn2 and containing 3 carbon atoms is 

(A) propane, C3H8

(B) Cyclopropane, C3H6

(C) Propyne, C3H4   

(D) Propene, C3H6

Ans. : (D) Propene, C3H6.

Q8. An example for saturated hydrocarbon is

(A) C2H6   

(B) C3H4   

(C) C2H2 

(D)  C2H4

Ans. : (A) C2H6

Q9. The molecular formula of three carbon compounds which are in homologous series are C2H6, C3H8, C4H10. The suitable general formula for these compounds is 


Q10. The functional groups present in propanol and propanal respectively are

(A) — OH  and  — CHO

(B) — OH  and  — COOH

(C) — CHO  and  — COOH

(D) — CHO  and  — CO

Ans:  (A) — OH  and  — CHO

Q11. The hydrocarbon that undergoes addition reaction among the following is 

A. C2 H6   

B. C3 H8    

C. CH4  

D. C3 H6

Ans: D. C3 H6

Q12.                                                                                                


Q13. Organic compounds obtained by the reaction between carboxylic acid and alcohol are 

(A) Aldehydes     

(B) Ketones
 
(C) Esters              

(D) Hydrocarbons
 
Ans. : (C) Esters 

Q14. The molecular formula of propanal is 

Q15. Correct statement related to the soaps among the following is, soaps 

(A) easily give excess of foam in hard water
 
(B) form insoluble precipitate in hard water
 
(C) easily clean oils like dirt in hard water
 
(D) are sodium salts of sulphonic acid 

Ans. : (B) form insoluble precipitate in hard water 

Q16. In a homologous series of compounds containing alcohols, the first member is CH3OH. Then the third member of the same series will be 


Q17. The unique property of carbon to form a large molecule by forming bonds with other carbon atoms is 

(A) Tetravalency 

(B) Inflammability 

(C) Catenation 

(D) Allotropism 

Ans. : (C) Catenation 

Q18. The difference between molecular formula of two successive compounds in a homologous series is 

(A) C2H4    (B) CH4    (C) C2H2   (D) CH2

Ans. : (D) CH2 








No comments:

Post a Comment