MG SCHOOL SCIENCE

Sunday, 4 October 2026

Important MCQ - Class 10 Science BIOLOGY

        BIOLOGY      

    Life Processes    

Q1. An enzyme that secretes by the pancreas to digest protein is 

(A) amylase 

(B) pepsin 

(C) trypsin 

(D) lipase

Ans: (C) trypsin 

Q2. The correct statement regarding bile juice among the following is, this juice is secreted by the

(A) stomach and acidifies food. 

(B) stomach and alkalises food.

(C) liver and alkalises food. 

(D) pancreas and alkalises food.

Ans: (C) liver and alkalises food. 

Q3. The function of stomata among the following is 

(A) Exchange of gases

(B) Transportation of water and food

(C) Preparation of food

(D) Establishing osmotic pressure

Ans: (A) Exchange of gases

Q4. An incorrect statement related to the transpiration among the following is; this process

(A) Creates osmotic pressure for the movement of food molecules

(B) Helps in the absorption and movement of salts from the roots

(C) Creates suction force for the movement of water molecules

(D) Balances water level in a plant body

Ans: (A) Creates osmotic pressure for the movement of food molecules

Q5. A person runs immediately after seeing a snake, later experiences cramps in his leg muscles. Because, in the muscles 

(A) carbon dioxide and ethanol will form 

(B) pyruvate converts into lactic acid

(C) glucose is converted to pyruvate 

(D) amount of oxygen increases

Ans: (B) pyruvate converts into lactic acid

Q6. The correct statement related to digestion in small intestine is 

(A) acidic food is made alkaline by bile juice

(B) food is made acidic by hydrochloric acid

(C) starch is digested due to the action of amylase

(D) protein is digested due to the action of pepsin.

Ans: (A) acidic food is made alkaline by bile juice

Q7. The blood vessels that carry blood from all parts of the human body to the heart are 

(A) arteries 

(B) capillaries

(C) pulmonary arteries 

(D) veins

Ans: (D) veins

Q8. The site of complete digestion of carbohydrates, proteins and fats is 

(A) stomach 

(B) large intestine

(C) small intestine 

(D) liver.

Ans: (C) small intestine

Q10. Plants can get rid of excess of water by this process 

(A) Transpiration 

(B) Photosynthesis

(C) Respiration 

(D) Translocation

Ans: (A) Transpiration

Q11. The blood vessels that carry deoxygenated blood from the heart to the lungs in the human body are 

(A) Pulmonary veins 

(B) Aorta

(C) Veins 

(D) Pulmonary arteries

Ans: (D) Pulmonary arteries

Q12. The transport of soluble products of photosynthesis in plants is

(A) Transpiration 

(B) Osmosis

(C) Diffusion 

 (D) Translocation

Ans: (D) Translocation

Q13. In plants the major function of xylem is the transportation of

(A) water 

(B) food

(C) amino acids 

(D) oxygen.

Ans: (A) water 

Q14. Suction pressure in plants is required to, 

(A) remove the difference in concentrations of ions between the root and soil 

(B) transport food in two directions 

(C) take up the water to the highest parts 

(D) eliminate excess of water from the leaves 

Ans. : (C) take up the water to the highest parts

Q15. Small intestine: Villi :: Lungs:.........

(A) Bronchi 

(B) Alveoli  

(C) Nephrons 

(D) Diaphragm

Ans: (B) Alveoli

  Control and Coordination  

Q1. Observe the figure given below. The name of the part ‘X’ and its function is 

(A) Neuron; transmits chemicals as electrical impulses

(B) synapse; transmits electrical signals generated at the axon terminal to the dendrite

(C) Neuron; transmits electrical impulses as chemicals

(D) synapse; transmits chemical signals generated at the axon terminal to the dendrite

Ans:  (D) synapse; transmits chemical signals generated at the axon terminal to the dendrite

Q2. The plant hormone responsible for phototropism in plants is 

(A) Auxin 

(B) Cytokinin 

(C) Abscisic acid 

 (D) Gibberellin

Ans: (A) Auxin 

Q3. The correct path of the movement of nerve impulses in the following diagram is 


A) Q → S → R → P

(B) S → R → Q → P

(C) P → Q → R → S

(D) P → R → S → Q

Ans: (D) P → R → S → Q

Q4. The incorrect statement related to thyroxine hormone among the following is 

(A) it regulates fat metabolism

(B) its deficiency leads to goitre

(C) it is secreted by parathyroid gland

(D) iodine in the food is essential for its production.

Ans: (C) it is secreted by parathyroid gland

Q5. The hormone that regulates carbohydrate, protein and fat metabolism in the human body is 

(A) Testosterone 

(B) Adrenaline

(C) Insulin 

(D) Thyroxin

Ans: (D) Thyroxin 

Q6. A pot that has growing seedling is kept in a dark room. A burning candle is placed near it for a few days. The top part of the seedling bends towards the light of burning candle. This is 

(A) Chemotropism 

(B) Phototropism 

(C) Geotropism 

(D) Hydrotropism

Ans: (B) Phototropism

Q7. The gap between two neurons is 

(A) dendrite 

(B) axon

(C) synapse 

(D) cell body

Ans: (C) synapse

Q8. A plant hormone that inhibits the growth of plants is 

(A) Auxin 

(B) Gibberellin

(C) Cytokinin 

(D) Abscisic acid

Ans: (D) Abscisic acid

Q9. The centre of reflex action is

(A) Cerebrum 

(B) Spinal cord

 (C) Cerebellum 

 (D) Hypothalamus

Ans: (B) Spinal cord

Q10. The correct path of movement of electrical impulse in a neuron is 

(A) Dendrite →Cell body →Axon →Axon end

(B) Axon → Axon end → Dendrite → Cell body

(C) Dendrite → Axon → Cell body →Axon end

(D) Cell body → Dendrite → Axon end → Axon

Ans: (A) Dendrite →Cell body →Axon →Axon end

Q11. An example for positive geotropism in plants is 

(A) growth of shoot

(B) growth of tendrils of creepers

(C) growth of roots into deep soil

(D) upward growth of roots.

Ans: (C) growth of roots into deep soil

Q12. A person immediately starts running soon after observing a snake.” The correct transmission path of reflex impulse in this situation is 

(A) Receptor → Sensory neuron → Brain → Relay neuron → Motor neuron → Effector

(B) Receptor → Sensory neuron → Spinal cord → Relay neuron → Motor neuron → Effector

(C) Effector → Spinal cord → Sensory neuron → Relay neuron → Motor neuron → Receptor

(D) Effector → Motor neuron→ Relay neuron → Brain → Sensory neuron → Receptor

Ans.: (B) Receptor → Sensory neuron→ Spinal cord → Relay neuron → Motor neuron → Effector

Q13. The hormone secreted by the pancreas, 

(A) regulates metabolic activities 

(B) regulates blood sugar level 

(C) stimulates the growth in the body organs 

(D) increases breathing rate 

Ans. : (B) regulates blood sugar level 

Q14. Blood sugar level increases : Under secretion of insulin hormone :: Swelling of the neck : ..................... .

(A) Under secretion of thyroxine hormone

(B) More secretion of insulin hormone

(C) More secretion of thyroxine hormone

(D) Excess intake of iodine.

Ans. : (A) Under secretion of thyroxine hormone 

Q15. The upward growth of the shoot in plants is 

(A) negative geotropism and positive hydrotropism 

(B) positive geotropism and negative hydrotropism 

(C) negative phototropism and positive geotropism 

(D) negative geotropism and positive phototropism 

Ans. : (D) negative geotropism and positive phototropism 

  How Do Organisms Reproduce   

Q1. Observe the figure below. The characteristic and function of the structure ‘X’ are respectively 


(A) wall is absent and pollinates.

(B) it has a thick wall and grows into a new rhizopus.

(C) it has a thin wall and grows into a new rhizopus.

(D) it has a thick wall and pollinates.

Ans: (B) it has a thick wall and grows into a new rhizopus.

Q2. A common bacterial infection that spreads through sexual contact in human beings is 

(A) Gonorrhoea 

(B) AIDS 

(C) Hepatitis B 

 (D) Warts

Ans: (A) Gonorrhoea 

Q3. The process of producing new individuals in rhizopus is 

(A) spore formation 

(B) fragmentation 

(C) budding 

(D) regeneration

Ans: (A) spore formation 

Q4. Part of flower that develops into fruit and part of the seed that develops into root respectively are 

(A) Ovary and Plumule 

(B) Plumule and radicle 

(C) Ovary and radicle 

(D) Ovary and ovule

Ans: (C) Ovary and radicle

Q5. Organisms that reproduce sexually are more likely to survive in their environment. Because in sexual reproduction these organisms, 

(A) do not produce any variations.

(B) will not have any errors during DNA replication.

(C) will have the same body structure in all generations.

(D) will have the maximum number of successful variations in the subsequent generations.

Ans: (D) will have the maximum number of successful variations in the subsequent generations.

Q6. the sequential stages that occur in the sexual reproduction of flowering plants are 

(A) pollination, fertilization, seed, embryo

(B) seed, embryo, fertilization, pollination

(C) embryo, seed, pollination, fertilization

(D) pollination, fertilization, embryo, seed

Ans: (D) pollination, fertilization, embryo, seed

Q7. The embryo gets nutrition from the mother's blood with the help of special structure called 

(A) Fallopian tube

(B) Ovary

(C) Uterus

(D) Placenta

Ans: (D) Placenta

Q8. In the given figure of Cotyledon the parts labelled as A and B respectively are 



(A) fruit, shoot 

(B) primary shoot, primary root

(C) secondary root, primary shoot

(D) bud, leaf.

Ans: (B) primary shoot, primary root

Q9. The common passage for both sperms and urine in human male reproductive system is (July 2021)

(A) Urethra 

(C) Vas deferens

(B) Ureter 

(D) Urinary bladder

Ans: (A) Urethra

Q10. The parts that develop into fruit and seed in a flower respectively are

(A) stamen and ovary   

(B) ovary and ovule

(C) ovule and ovary

(D) stamen and ovule

Ans: (B) ovary and ovule

Q11. In the human female reproductive system, the egg is carried from ovary to the uterus through this part

(A) cervix 

(B) fallopian tube

(C) placenta 

(D) vagina

Ans: (B) fallopian tube

Q12. A common bacterial infection that spreads through sexual contact in human beings is 

(A) Gonorrhea 

(B) AIDS

(C) Hepatitis-B 

(D) Warts

Ans: (A) Gonorrhea

Q13. In humans, sexually transmitted viral infection is 

(A) AIDS 

(B) Syphilis

(C) Tuberculosis 

(D) Gonorrhea

Ans: (A) AIDS

Q14. Part of a flower in the plant that develops into fruit is 

(A) petal 

(B) stigma

(C) ovary 

(D) style.

Ans: (C) ovary

Q15. AIDS : Virus : : Warts : _____

(A) Bacteria 

(B) Fungus

(C) Protozoan 

(D) Virus

Ans: (D) Virus

Q16. In humans, the testes are located outside the lower abdomen in the scrotum because 

(A) to protect testes from mechanical shocks 

(B) to increase the production of sperms 

(C) to maintain the secretion of testosterone hormone 

(D) to maintain the temperature required for sperm production. 

Ans. : (D) to maintain the temperature required for sperm production. 

Q17. Biological process that has been shown in the diagram is 

(A) production of progenies by fragmentation method

(B) production of progenies by multiple fission method

(C) regeneration of tissues by development in specialised cells

(D) asexual reproduction by vegetative propagation.

Ans. : (C) regeneration of tissues by development in specialised cells

Q18. The flower that can undergo self pollination among below given figures of flower is


(A) ‘P’ only Total 

(B) ‘R’ only 

(C) Both ‘P’ and ‘R’ 

(D) ‘Q’ only 

 Ans. : (D) ‘Q’ only 

Q19. The type of reproduction during plasmodium is

(A) budding       

(B) fragmentation

(C) vegetative propagation 

(D) multiple fission

Ans: (D) multiple fission

Q20. Observe the female reproductive structures given in figure A and figure B. The correct statement related to these figure is. 


(A) Fertilization of egg is possible in both of the structures

(B) Fertilization of egg is possible only in the structure of figure-B

(C) Fertilization of egg is possible only in the structure of figure-A

(D) Fertilization of egg is not possible in both of the structures.

Ans: (C) Fertilization of egg is possible only in the structure of figure-A

Q21. Type of asexual reproduction that occurs in spirogyra is 

(A) Budding 

(B) Regeneration 

(C) Binary fission 

(D) Fragmentation

Ans. : (D) Fragmentation  

Q22. The information source for making proteins in the cells is 

(A) Gene 

(B) Chromosome   

(C) DNA 

(D) Ribosome 

Ans. : (C) DNA 

Q23. The part of the male reproductive system that produces sperms is 

(A) Seminal vesicle 

(B) Testis 

(C) Scrotum 

(D) Penis

Ans. : (B) Testis 

   HEREDITY   

1. In a zygote there are 24 pairs of chromosomes. Then the number of chromosomes present in the gametes are 

 (A) 24 pairs 

 (B) 48 

 (C) 6 pairs 

 (D) 24 

Ans: (D) 24

 2. The correct statement is about gene among the following is/are 

 (i) It is an unit of DNA. 

 (ii) It is the source of information for protein.

(iii) A single gene synthesizes several proteins. 

 (iv) It functions as an enzyme. 

(A) (i) only 

(B) (i) and (ii) only 

(C) (ii), (iii) and (iv) only 

(D) (i), (ii) and (iii) only 

Ans: (B) (i) and (ii) only

3. The generation in which Mendel performed cross pollination is 

(A) Parent 

(B) Ovary 

(C) F2 

(D) F3 

Ans: (A) Parent

4.  A pure dominant pea plant producing round - yellow seeds is crossed with pure recessive pea plant producing wrinkled - green seeds. The number of plants bearing round - green seeds in the F1 generation of Mendel‘s experiment is 

(A) 0 

(B) 1 

(C) 3 

(D) 9     

Ans: (A) 0

5. Observe the table which shows contrast forms of pea plants  

The genetic makeup with green seed and terminal flowers is indicated as 

(A) gGAa 

(B) GgAa 

(C) GgAA 

(D) Ggaa

Ans: (D) Ggaa

6. If a round green seeded pea plant [ RRyy ] is crossed with wrinkled yellow seeded pea plant [ rrYY ], the seeds produced in F1 generation are 

(A) round and green seeds

(B) round and yellow seeds

(C) wrinkled and yellow seeds

(D) wrinkled and green seeds

Ans: (B) round and yellow seeds

7. Tall pea plants having round seeds ( TTRR ) are crossed with dwarf pea plants having wrinkled seeds ( ttrr ). The progeny obtained in F1 generation is 

(A) Tall plants having wrinkled seeds

(B) Dwarf plants having round seeds

(C) Tall plants having round seeds

(D) Dwarf plants having wrinkled seeds

Ans: (C) Tall plants having round seeds

8. The genotypic ratio of F2 generation of Mendel‘s monohybrid cross experiment is 

(A) 3 : 1 

(B) 1 : 2 : 1

(C) 2 : 1 

(D) 9 : 3 : 3 : 1 

Ans: (B) 1 : 2 : 1

9. A trait that cannot be inherited among the following is

(A) Shape of the eye 

(B) Colour of the hair 

(C) Type of the blood group 

(D) Playing skills

Ans: (D) Playing skills

10. If a trait is appeared in the progenies of many generations, then the trait must be

(A) dominant trait 

(B) recessive trait 

(C) acquired trait 

(D) intermediate trait

Ans: (A) dominant trait 


   Our Environment   

1. Observe the food chain given below :Grass → Grass hopper → Frog → Snake → Eagle. If the energy available at first tropic level is 5000 J, then the amount of energy available for snake is 

(A) 500J 

(B) 5J 

(C) 0·5J 

(D) 50j

Ans: (B) 5J

2. The correct statement with respect to biodegradable substances among the following. These substances 

(A) undergo recycling naturally in the environment

(B) harm various organisms in the ecosystem

(C) increase the density of harmful chemicals in different tropic levels

(D) remain inert in the environment for a long time

Ans: (A) undergo recycling naturally in the environment

3. The materials that change slowly their form and structure in the environment are (Sep 2021)

(A) Plant fibres

(B) Peels of vegetables

(C) Waste papers

(D) Used tea leaves

Ans: (A) Plant fibres

4. Atmospheric layer that absorbs ultraviolet radiations coming from the sunlight is made up of this molecule. 

(A) N2 

(B) H2 

(C) O3 

(D) O2

Ans: (C) O3

5. Primary consumers in any food chain are always 

(A) carnivores

(B) herbivores

(C) higher carnivores

(D) producers.

Ans: (B) herbivores

6. The materials that take more time to change their forms and structure are 

(A) DDT, BHC, Insecticide

(B) Waste paper, torn cotton clothes

(C) Vegetable peels, used tea leaves

(D) Medicine bottle, milk pocket 

Ans: (A) DDT ,BHC ,insecticides

7. Algae → Small insects → Large insects → Small fish → Large fish → Human. The arrangement of trophic levels in this food chain are in the 

(A) increasing order of energy availability.

(B) increasing order of both energy availability and storage of harmful chemicals.

(C) increasing order of storage of harmful chemicals.

(D) decreasing order of both energy availability and storage of harmful chemicals. 

Ans: (C) increasing order of storage of harmful chemicals.

8. Producers of aquatic eco-system are (June 2023)

(A) algae         

(B) small fishes       

C) larvae        

(D) protozoa.

Ans. : (A) algae

9. Grass → Grasshopper → Frog → Snake → Eagle ; The secondary consumer in this food chain is 

(A) Grasshopper Total 

(B) Snake 

(C) Frog 

(D) Eagle

Ans. : (C) Frog 

10. The second trophic level of a food chain consists of

 (A) Producers 

(B) Herbivores 

(C) Secondary consumer 

(D) Primary carnivores

Ans: (B) Herbivores






No comments:

Post a Comment