![]() |
Sunday, 4 October 2026
Important MCQ - Class 10 Science BIOLOGY
BIOLOGY
Life Processes
Q1. An enzyme that secretes by the pancreas to digest protein is
(A) amylase
(B) pepsin
(C) trypsin
(D) lipase
Ans: (C) trypsin
Q2. The correct statement regarding bile juice among the following is, this juice is secreted by the
(A) stomach and acidifies food.
(B) stomach and alkalises food.
(C) liver and alkalises food.
(D) pancreas and alkalises food.
Ans: (C) liver and alkalises food.
Q3. The function of stomata among the following is
(A) Exchange of gases
(B) Transportation of water and food
(C) Preparation of food
(D) Establishing osmotic pressure
Ans: (A) Exchange of gases
Q4. An incorrect statement related to the transpiration among the following is; this process
(A) Creates osmotic pressure for the movement of food molecules
(B) Helps in the absorption and movement of salts from the roots
(C) Creates suction force for the movement of water molecules
(D) Balances water level in a plant body
Ans: (A) Creates osmotic pressure for the movement of food molecules
Q5. A person runs immediately after seeing a snake, later experiences cramps in his leg muscles. Because, in the muscles
(A) carbon dioxide and ethanol will form
(B) pyruvate converts into lactic acid
(C) glucose is converted to pyruvate
(D) amount of oxygen increases
Ans: (B) pyruvate converts into lactic acid
Q6. The correct statement related to digestion in small intestine is
(A) acidic food is made alkaline by bile juice
(B) food is made acidic by hydrochloric acid
(C) starch is digested due to the action of amylase
(D) protein is digested due to the action of pepsin.
Ans: (A) acidic food is made alkaline by bile juice
Q7. The blood vessels that carry blood from all parts of the human body to the heart are
(A) arteries
(B) capillaries
(C) pulmonary arteries
(D) veins
Ans: (D) veins
Q8. The site of complete digestion of carbohydrates, proteins and fats is
(A) stomach
(B) large intestine
(C) small intestine
(D) liver.
Ans: (C) small intestine
Q10. Plants can get rid of excess of water by this process
(A) Transpiration
(B) Photosynthesis
(C) Respiration
(D) Translocation
Ans: (A) Transpiration
Q11. The blood vessels that carry deoxygenated blood from the heart to the lungs in the human body are
(A) Pulmonary veins
(B) Aorta
(C) Veins
(D) Pulmonary arteries
Ans: (D) Pulmonary arteries
Q12. The transport of soluble products of photosynthesis in plants is
(A) Transpiration
(B) Osmosis
(C) Diffusion
(D) Translocation
Ans: (D) Translocation
Q13. In plants the major function of xylem is the transportation of
(A) water
(B) food
(C) amino acids
(D) oxygen.
Ans: (A) water
Q14. Suction pressure in plants is required to,
(A) remove the difference in concentrations of ions between the root and soil
(B) transport food in two directions
(C) take up the water to the highest parts
(D) eliminate excess of water from the leaves
Ans. : (C) take up the water to the highest parts
Q15. Small intestine: Villi :: Lungs:.........
(A) Bronchi
(B) Alveoli
(C) Nephrons
(D) Diaphragm
Ans: (B) Alveoli
Q16. The important role of stomata in transportation of water is
(A) performing continuous transpiration
(B) absorbing carbon dioxide
(C) releasing oxygen
(D) creating upward tension
Ans. : (D) creating upward tension
Q17. As the food moves forward in the human digestive system the enzymes that help for the digestion respectively are
(A) Pepsin → Trypsin → Lypase
(B) Amylase → Pepsin → Lypase
(C) Lypase → Amylase → Trypsin
(D) Trypsin → Pepsin → Amylase Total
Ans. : (B) Amylase → Pepsin → Lypase
Q18.The structural and functional unit of kidney is
(A) Neuron
(B) Nephron
(C) Cyton
(D) Muscle cell
Ans. : (B) Nephron
Control and Coordination
Q1. Observe the figure given below. The name of the part ‘X’ and its function is
(A) Neuron; transmits chemicals as electrical impulses
(B) synapse; transmits electrical signals generated at the axon terminal to the dendrite
(C) Neuron; transmits electrical impulses as chemicals
(D) synapse; transmits chemical signals generated at the axon terminal to the dendrite
Ans: (D) synapse; transmits chemical signals generated at the axon terminal to the dendrite
Q2. The plant hormone responsible for phototropism in plants is
(A) Auxin
(B) Cytokinin
(C) Abscisic acid
(D) Gibberellin
Ans: (A) Auxin
Q3. The correct path of the movement of nerve impulses in the following diagram is
A) Q → S → R → P
(B) S → R → Q → P
(C) P → Q → R → S
(D) P → R → S → Q
Ans: (D) P → R → S → Q
Q4. The incorrect statement related to thyroxine hormone among the following is
(A) it regulates fat metabolism
(B) its deficiency leads to goitre
(C) it is secreted by parathyroid gland
(D) iodine in the food is essential for its production.
Ans: (C) it is secreted by parathyroid gland
Q5. The hormone that regulates carbohydrate, protein and fat metabolism in the human body is
(A) Testosterone
(B) Adrenaline
(C) Insulin
(D) Thyroxin
Ans: (D) Thyroxin
Q6. A pot that has growing seedling is kept in a dark room. A burning candle is placed near it for a few days. The top part of the seedling bends towards the light of burning candle. This is
(A) Chemotropism
(B) Phototropism
(C) Geotropism
(D) Hydrotropism
Ans: (B) Phototropism
Q7. The gap between two neurons is
(A) dendrite
(B) axon
(C) synapse
(D) cell body
Ans: (C) synapse
Q8. A plant hormone that inhibits the growth of plants is
(A) Auxin
(B) Gibberellin
(C) Cytokinin
(D) Abscisic acid
Ans: (D) Abscisic acid
Q9. The centre of reflex action is
(A) Cerebrum
(B) Spinal cord
(C) Cerebellum
(D) Hypothalamus
Ans: (B) Spinal cord
Q10. The correct path of movement of electrical impulse in a neuron is
(A) Dendrite →Cell body →Axon →Axon end
(B) Axon → Axon end → Dendrite → Cell body
(C) Dendrite → Axon → Cell body →Axon end
(D) Cell body → Dendrite → Axon end → Axon
Ans: (A) Dendrite →Cell body →Axon →Axon end
Q11. An example for positive geotropism in plants is
(A) growth of shoot
(B) growth of tendrils of creepers
(C) growth of roots into deep soil
(D) upward growth of roots.
Ans: (C) growth of roots into deep soil
Q12. A person immediately starts running soon after observing a snake.” The correct transmission path of reflex impulse in this situation is
(A) Receptor → Sensory neuron → Brain → Relay neuron → Motor neuron → Effector
(B) Receptor → Sensory neuron → Spinal cord → Relay neuron → Motor neuron → Effector
(C) Effector → Spinal cord → Sensory neuron → Relay neuron → Motor neuron → Receptor
(D) Effector → Motor neuron→ Relay neuron → Brain → Sensory neuron → Receptor
Ans.: (B) Receptor → Sensory neuron→ Spinal cord → Relay neuron → Motor neuron → Effector
Q13. The hormone secreted by the pancreas,
(A) regulates metabolic activities
(B) regulates blood sugar level
(C) stimulates the growth in the body organs
(D) increases breathing rate
Ans. : (B) regulates blood sugar level
Q14. Blood sugar level increases : Under secretion of insulin hormone :: Swelling of the neck : ..................... .
(A) Under secretion of thyroxine hormone
(B) More secretion of insulin hormone
(C) More secretion of thyroxine hormone
(D) Excess intake of iodine.
Ans. : (A) Under secretion of thyroxine hormone
Q15. The upward growth of the shoot in plants is
(A) negative geotropism and positive hydrotropism
(B) positive geotropism and negative hydrotropism
(C) negative phototropism and positive geotropism
(D) negative geotropism and positive phototropism
Ans. : (D) negative geotropism and positive phototropism
Q16. Observe the given diagram. The response shown by part X is
A) Positive thigmotropism and directional movement
(B) Positive geotropism and independent movement
(C) Positive phototropism and non-directional movement
(D) Positive chemotropism and independent movement
Ans. : (A) Positive thigmotropism and directional movement
How Do Organisms Reproduce
Q1. Observe the figure below. The characteristic and function of the structure ‘X’ are respectively
(A) wall is absent and pollinates.
(B) it has a thick wall and grows into a new rhizopus.
(C) it has a thin wall and grows into a new rhizopus.
(D) it has a thick wall and pollinates.
Ans: (B) it has a thick wall and grows into a new rhizopus.
Q2. A common bacterial infection that spreads through sexual contact in human beings is
(A) Gonorrhoea
(B) AIDS
(C) Hepatitis B
(D) Warts
Ans: (A) Gonorrhoea
Q3. The process of producing new individuals in rhizopus is
(A) spore formation
(B) fragmentation
(C) budding
(D) regeneration
Ans: (A) spore formation
Q4. Part of flower that develops into fruit and part of the seed that develops into root respectively are
(A) Ovary and Plumule
(B) Plumule and radicle
(C) Ovary and radicle
(D) Ovary and ovule
Ans: (C) Ovary and radicle
Q5. Organisms that reproduce sexually are more likely to survive in their environment. Because in sexual reproduction these organisms,
(A) do not produce any variations.
(B) will not have any errors during DNA replication.
(C) will have the same body structure in all generations.
(D) will have the maximum number of successful variations in the subsequent generations.
Ans: (D) will have the maximum number of successful variations in the subsequent generations.
Q6. the sequential stages that occur in the sexual reproduction of flowering plants are
(A) pollination, fertilization, seed, embryo
(B) seed, embryo, fertilization, pollination
(C) embryo, seed, pollination, fertilization
(D) pollination, fertilization, embryo, seed
Ans: (D) pollination, fertilization, embryo, seed
Q7. The embryo gets nutrition from the mother's blood with the help of special structure called
(A) Fallopian tube
(B) Ovary
(C) Uterus
(D) Placenta
Ans: (D) Placenta
Q8. In the given figure of Cotyledon the parts labelled as A and B respectively are
(A) fruit, shoot
(B) primary shoot, primary root
(C) secondary root, primary shoot
(D) bud, leaf.
Ans: (B) primary shoot, primary root
Q9. The common passage for both sperms and urine in human male reproductive system is (July 2021)
(A) Urethra
(C) Vas deferens
(B) Ureter
(D) Urinary bladder
Ans: (A) Urethra
Q10. The parts that develop into fruit and seed in a flower respectively are
(A) stamen and ovary
(B) ovary and ovule
(C) ovule and ovary
(D) stamen and ovule
Ans: (B) ovary and ovule
Q11. In the human female reproductive system, the egg is carried from ovary to the uterus through this part
(A) cervix
(B) fallopian tube
(C) placenta
(D) vagina
Ans: (B) fallopian tube
Q12. A common bacterial infection that spreads through sexual contact in human beings is
(A) Gonorrhea
(B) AIDS
(C) Hepatitis-B
(D) Warts
Ans: (A) Gonorrhea
Q13. In humans, sexually transmitted viral infection is
(A) AIDS
(B) Syphilis
(C) Tuberculosis
(D) Gonorrhea
Ans: (A) AIDS
Q14. Part of a flower in the plant that develops into fruit is
(A) petal
(B) stigma
(C) ovary
(D) style.
Ans: (C) ovary
Q15. AIDS : Virus : : Warts : _____
(A) Bacteria
(B) Fungus
(C) Protozoan
(D) Virus
Ans: (D) Virus
Q16. In humans, the testes are located outside the lower abdomen in the scrotum because
(A) to protect testes from mechanical shocks
(B) to increase the production of sperms
(C) to maintain the secretion of testosterone hormone
(D) to maintain the temperature required for sperm production.
Ans. : (D) to maintain the temperature required for sperm production.
Q17. Biological process that has been shown in the diagram is
(A) production of progenies by fragmentation method
(B) production of progenies by multiple fission method
(C) regeneration of tissues by development in specialised cells
(D) asexual reproduction by vegetative propagation.
Ans. : (C) regeneration of tissues by development in specialised cells
Q18. The flower that can undergo self pollination among below given figures of flower is
(A) ‘P’ only Total
(B) ‘R’ only
(C) Both ‘P’ and ‘R’
(D) ‘Q’ only
Ans. : (D) ‘Q’ only
Q19. The type of reproduction during plasmodium is
(A) budding
(B) fragmentation
(C) vegetative propagation
(D) multiple fission
Ans: (D) multiple fission
Q20. Observe the female reproductive structures given in figure A and figure B. The correct statement related to these figure is.
(A) Fertilization of egg is possible in both of the structures
(B) Fertilization of egg is possible only in the structure of figure-B
(C) Fertilization of egg is possible only in the structure of figure-A
(D) Fertilization of egg is not possible in both of the structures.
Ans: (C) Fertilization of egg is possible only in the structure of figure-A
Q21. Type of asexual reproduction that occurs in spirogyra is
(A) Budding
(B) Regeneration
(C) Binary fission
(D) Fragmentation
Ans. : (D) Fragmentation
Q22. The information source for making proteins in the cells is
(A) Gene
(B) Chromosome
(C) DNA
(D) Ribosome
Ans. : (C) DNA
Q23. The part of the male reproductive system that produces sperms is
(A) Seminal vesicle
(B) Testis
(C) Scrotum
(D) Penis
Ans. : (B) Testis
Q24. A common bacterial infection that spreads through sexual contact in human beings is
A) Gonorrhoea
(C) Hepatitis-B
(B) AIDS
(D) Genital warts
Ans. : (A) Gonorrhoea
HEREDITY
Q1. In a zygote there are 24 pairs of chromosomes. Then the number of chromosomes present in the gametes are
(A) 24 pairs
(B) 48
(C) 6 pairs
(D) 24
Ans: (D) 24
Q2. The correct statement is about gene among the following is/are
(i) It is an unit of DNA.
(ii) It is the source of information for protein.
(iii) A single gene synthesizes several proteins.
(iv) It functions as an enzyme.
(A) (i) only
(B) (i) and (ii) only
(C) (ii), (iii) and (iv) only
(D) (i), (ii) and (iii) only
Ans: (B) (i) and (ii) only
Q3. The generation in which Mendel performed cross pollination is
(A) Parent
(B) Ovary
(C) F2
(D) F3
Ans: (A) Parent
Q4. A pure dominant pea plant producing round - yellow seeds is crossed with pure recessive pea plant producing wrinkled - green seeds. The number of plants bearing round - green seeds in the F1 generation of Mendel‘s experiment is
(A) 0
(B) 1
(C) 3
(D) 9
Ans: (A) 0
Q5. Observe the table which shows contrast forms of pea plants
The genetic makeup with green seed and terminal flowers is indicated as
(A) gGAa
(B) GgAa
(C) GgAA
(D) Ggaa
Ans: (D) Ggaa
Q6. If a round green seeded pea plant [ RRyy ] is crossed with wrinkled yellow seeded pea plant [ rrYY ], the seeds produced in F1 generation are
(A) round and green seeds
(B) round and yellow seeds
(C) wrinkled and yellow seeds
(D) wrinkled and green seeds
Ans: (B) round and yellow seeds
Q7. Tall pea plants having round seeds ( TTRR ) are crossed with dwarf pea plants having wrinkled seeds ( ttrr ). The progeny obtained in F1 generation is
(A) Tall plants having wrinkled seeds
(B) Dwarf plants having round seeds
(C) Tall plants having round seeds
(D) Dwarf plants having wrinkled seeds
Ans: (C) Tall plants having round seeds
Q8. The genotypic ratio of F2 generation of Mendel‘s monohybrid cross experiment is
(A) 3 : 1
(B) 1 : 2 : 1
(C) 2 : 1
(D) 9 : 3 : 3 : 1
Ans: (B) 1 : 2 : 1
Q9. A trait that cannot be inherited among the following is
(A) Shape of the eye
(B) Colour of the hair
(C) Type of the blood group
(D) Playing skills
Ans: (D) Playing skills
Q10. If a trait is appeared in the progenies of many generations, then the trait must be
(A) dominant trait
(B) recessive trait
(C) acquired trait
(D) intermediate trait
Ans: (A) dominant trait
Q11. In a zygote there are 23 pairs of chromosomes. Then, the number of chromosomes present in the normal cell of parent organism is
(A) 24 pairs
(B) 23 pairs
(C) 46 pairs
(D) 12 pairs
Ans. : (B) 23 pairs
Our Environment
Q1. Observe the food chain given below :Grass → Grass hopper → Frog → Snake → Eagle. If the energy available at first tropic level is 5000 J, then the amount of energy available for snake is
(A) 500J
(B) 5J
(C) 0·5J
(D) 50j
Ans: (B) 5J
Q2. The correct statement with respect to biodegradable substances among the following. These substances
(A) undergo recycling naturally in the environment
(B) harm various organisms in the ecosystem
(C) increase the density of harmful chemicals in different tropic levels
(D) remain inert in the environment for a long time
Ans: (A) undergo recycling naturally in the environment
Q3. The materials that change slowly their form and structure in the environment are (Sep 2021)
(A) Plant fibres
(B) Peels of vegetables
(C) Waste papers
(D) Used tea leaves
Ans: (A) Plant fibres
Q4. Atmospheric layer that absorbs ultraviolet radiations coming from the sunlight is made up of this molecule.
(A) N2
(B) H2
(C) O3
(D) O2
Ans: (C) O3
Q5. Primary consumers in any food chain are always
(A) carnivores
(B) herbivores
(C) higher carnivores
(D) producers.
Ans: (B) herbivores
Q6. The materials that take more time to change their forms and structure are
(A) DDT, BHC, Insecticide
(B) Waste paper, torn cotton clothes
(C) Vegetable peels, used tea leaves
(D) Medicine bottle, milk pocket
Ans: (A) DDT ,BHC ,insecticides
Q7. Algae → Small insects → Large insects → Small fish → Large fish → Human. The arrangement of trophic levels in this food chain are in the
(A) increasing order of energy availability.
(B) increasing order of both energy availability and storage of harmful chemicals.
(C) increasing order of storage of harmful chemicals.
(D) decreasing order of both energy availability and storage of harmful chemicals.
Ans: (C) increasing order of storage of harmful chemicals.
Q8. Producers of aquatic eco-system are
(A) algae
(B) small fishes
C) larvae
(D) protozoa.
Ans. : (A) algae
Q9. Grass → Grasshopper → Frog → Snake → Eagle ; The secondary consumer in this food chain is
(A) Grasshopper Total
(B) Snake
(C) Frog
(D) Eagle
Ans. : (C) Frog
Q10. The second trophic level of a food chain consists of
(A) Producers
(B) Herbivores
(C) Secondary consumer
(D) Primary carnivores
Ans: (B) Herbivores
important MCQ-Class 10 Science CHEMISTRY
Q7. The reactants that exchange ions by reacting with each other and form a precipitate among the following are
(A) BaCl2 and Na2SO4
(B) Al2O 3 and HCl
(C) NaOH and H2SO4
(D) Na2O and CO2
Ans. : (A) BaCl2 and Na2SO4
Q8. Chips manufacturers, flush bags of chips with nitrogen gas because, to
(A) prevent corrosion of chips
(B) prevent chips from getting oxidised
(C) make chips undergo rancidity
(D) prevent the chips from getting reduced.
Ans. : (B) prevent chips from getting oxidised
Q9. A type of chemical reaction in which a single product is formed by two or more reactants is
(A) chemical decomposition
(B) chemical combination
(C) chemical displacement
(D) chemical double displacement
Ans: (B) chemical combination
Q10. Ferrous sulphate crystals lose green colour when heated. Because this compound
(A) decomposes into simpler products
(B) loses water molecules
(C) releases sulphur dioxide gas
(D) produces brown fumes
Ans. : (B) loses water molecule
Q11. In the electrolysis of water the gases that are released at cathode and anode and their ratio respectively are,
(A) Hydrogen:Oxygen ; 1:2
(B) Oxygen:Hydrogen ; 2:1
(C) Hydrogen : Oxygen : 2:1
(D) Oxygen : Hydrogen ; 1:2
Ans. : (C) Hydrogen : Oxygen ; 2:1
Q12. The electrolysis of water to form hydrogen and oxygen gases is
(A) an endothermic reaction
(B) a displacement reaction
(C) an exothermic reaction
(D) a redox reaction
Ans: (A) an endothermic reaction
Q13. The reactants that exchange ions by reacting each other and form a precipitate among the following are
(A) Aluminium oxide and hydrochloric acid
(B) Sodium hydroxide and sulphuric acid
(C) Aluminium oxide and hydrochloric acid
(D) Barium chloride and sodium sulphate
Ans: (D) Barium chloride and sodium sulphate
Q14. ZnO + C → Zn + CO ; the reactants that are oxidised and reduced in this chemical reaction respectively are
(A) ZnO and C
(B) C and ZnO
(C) Zn and CO
(D) Co and Zn
Ans: (B) C and ZnO
Q15. 2AgCl → 2Ag+ Cl; the type of this chemical reaction is
(A) Combination reaction
(C) Decomposition reaction
(B) Displacement reaction
(D) Double displacement reaction
Ans: (C) Decomposition reaction
Q16. The gas flushed to the bags containing chips is
(A) Hydrogen
(B) Oxygen
(C) Chlorine
(D) Nitrogen
Ans. : (D) Nitrogen
Q17.
Q7. The electronic configuration of element X is 2, 8, 8, 1 and the electronic configuration of element Y is 2, 8, 7. Then the type of bond formed between these two elements is
(A) covalent bond
(B) hydrogen bond
(C) metallic bond
(D) ionic bond
Ans: (D) ionic bond
Q8. The amphoteric oxide among the following is
A) Potassium oxide
B) Sodium oxide
C) Calcium oxide
D) Zinc oxide
Ans: D) Zinc oxide
Q9. Which of the following will give displacement reactions?
A) NaCl solution and Copper metal.
B) MgCl2 solution and Aluminium metal.
C) FeSO4 solution and Silver metal.
D) AgNO3 solution and Copper metal.
Ans: D) AgNO3 solution and Copper metal.
Q10. Silver articles become black on prolonged exposure to air; this is due to the formation of
a) silver sulphide
b) silver nitride
c)silver carbonate
d) silver oxide
Ans: a) silver sulphide
Q11. Aluminium, Iron, Magnesium and Zinc metals react with dilute hydrochloric acid. The series that indicates decreasing order of reactivity of these metals is
(A) Mg > Al > Zn > Fe
(B) Al > Mg > Fe > Zn
(C) Fe > Zn > Al > Mg
(D) Fe > Mg > Zn > Al
Ans. : (A) Mg > Al > Zn > Fe
Q12. The electronic configuration of the three elements P, Q and R respectively are 2, 8, 2 ; 2, 8 and 2, 8, 7. Among these, the elements that can react with each other to produce an ionic compound are
(A) P and Q
(B) P and R
(C) Q and R
(D) P, Q and R
Ans. : (B) P and R
Q13. The metal that exists in liquid state at room temperature is (July 2023)
(A) Mercury (B) Silver
(C) Sodium (D) Gold
Ans. : (A) Mercury
Q14. An alloy that is made up of copper and zinc is
(A) solder metal
(B) bronze
(C) brass
(D) stainless steel
Ans: (C) brass
Q15. The gas liberated when sodium bicarbonate reacts with dilute hydrochloric acid is
(A) Carbon dioxide
(B) Nitrogen
(C) Hydrogen
(D) Nitrogen dioxide
Ans: (A) Carbon dioxide
Q16. Electronic configurations of the elements A, B and C respectively are 2, 8, 2 ; 2, 8 and 2, 8, 7. Among these the elements that can react each other to form an ionic compound are
(A) Elements A and B
(B) Elements B and C
(C) Elements A and C
(D) Elements A, B and C
Ans: (C) Elements A and C
Q17. To make pure iron hard and strong,
(A) it will be fused with some other metals
(B) anodisation will be done
(C) zinc will be added
(D) carbon will be added in definite proportion
Ans. : (D) carbon will be added in definite proportion
Q18. The most ductile metal is
(A) Gold
(B) Silver
(C) Copper
(D) Iron
Ans: (A) Gold
Q19. The surface of silver materials exposed to the air for a long time turns black. The component of the air responsible for this change is
(A) Oxygen
(B) Carbon di oxide
(C) Sulphur
(D) Nitrogen
Ans: (C) Sulphur
Q20. To make pure iron hard and strong, the substance that is to be added to it is
(A) carbon
(B) zinc
(C) nickel
(D) tin
Ans: (A) carbon
CARBON AND IT'S COMPOUNDS
Q1. A property of carbon that is responsible for giving rise large molecules is
(A) tetravalency
(B) catenation
(C) inflammability
(D) allotropism
Ans: (B) catenation
Q2. The functional group present in pentanal is
(A) - OH
(B) - CHO
(C) - COOH
(D) - CO -
Ans: (B) - CHO
Q3. Another structure with the same molecular formula of the compound in the following structural Formulas
Ans: (D)Q4. The ′𝒙′ in the following reaction represents,
(A) 8
(C) 7
(B) 6
(D) 5
Ans. : (A) 8
Q6. Identify the correct electron dot structure of nitrogen molecule in the following

Q17. The unique property of carbon to form a large molecule by forming bonds with other carbon atoms is
(A) Tetravalency
(B) Inflammability
(C) Catenation
(D) Allotropism
Ans. : (C) Catenation
Q18. The difference between molecular formula of two successive compounds in a homologous series is
(A) C2H4 (B) CH4 (C) C2H2 (D) CH2
Ans. : (D) CH2
Q19. Carbon bonds with other carbon atoms to form large molecules. This unique property of carbon is
(A) Saponification
(B) Catenation
(C) Hydrogenation
(D) Esterification
Ans: (B) Catenation
Q20. The functional group present in propanoic acid is
(A) -CO
(B) -OH
(C) -CHO
(D) -COOH
Ans: (D) -COOH
3. An unsaturated compound that has triple bond between carbon atom is (MQP 3)
(A) Methane (B) Ethane (C) Ethene (D) Ethyne
Popular Posts
- Model Question Paper (2026-27) Science Key Answer
- Model Question Paper - 1 Science Key Answer -2026-27
- 10th Science Target 60 Package
- SSLC Midterm Exam - 2026-27 - Science - Key Answer
- Model Question Paper - 2 Key Answer - Science (2026-27)
- 10th Science Target 35 - 40 Important Questions
- KSEAB SSLC MODEL QUESTION PAPERS 1-2-3-4 CHAPTERWISE (2026-27)
- SSLC Midterm Exam - 2026-27 - Science - Part - A Physics - Key Answer
- Cls 10 Sci chprwse pre yr quns
- Model Question Paper - 3 (2026-27) Key Answer





























